MARŤAN Suroviny: - Pale Ale sladový výtažek (4,15 kg) - Slad CaraRed (1,1 kg) - Slad CaraPils (0,3 kg) Postup - 27 l vody zahřát na 70 °C - 30 minut louhovat slady v mušelinovém sáčku - Po louhování přidání sladového výtažku a přivedení k varu - Následně 60 minut chmelovar. Chmely přidávány po 0 minutách 25g Centennial, po 45 minutách 25g Citra, 25g Cascade a 7g Irského mechu, po 55 minutách 25g Citra a 25g Cascade a těsně před ukončením chmelovaru 25g Citra a 25g Mosaic - 20 minut horký whirlpool - Po půl hodině 20 minut studený whirlpool - Ochlazení na 22 °C - Rehydratace kvasinek 45 minut s postupným přídavkem mladiny - Přečerpání do kvasné nádoby a kvašení Celková doba vaření: - 5 hodin a 20 minut Primární kvašení - 0d - 1060 - 17,7 °C - 1d - 1049 - 17,7 °C - 2d - 1040 - 17,5 °C - 3d - 1030 - 17,2 °C - 4d - 1020 - 17 °C - 5d - 1015 - 18,5 °C - 6d - 1015 - 17,7 °C Lahvování - Lahev 3 - 4 minuty - 1l PET + 2 dropsy Sekundární kvašení - 11 dní - 20 - 22 °C Ležení - 3 týdny - 6 - 8 °C